VARMT BAD OCH GOD MIDDAG

Ja i dag är man jätteförkyld men har åkt en bandvagn till en resturang uppe i Åre skogarna badat i en varm badtunna, bastat men brukar inte kunna göra de, har så lågt blodtryck så blir väldigt svimfärdigt när jag bastar men var mysigt ändå, sen åt man en jättegod middag, hela familjen, Jättegod mat och nu är man hemma i lägenheten i Åre och är jättetrött efter den goda maten. Hoppas man blir frisk snart hatar att vara förkyld med, Men så konstigt att känna av ångesten och rädslan som kommer smygande på en. Trots att man har haft de trevligt i dag

SMÄRTA OCH RÄDSLA

Trots att man har varit på byn i dag så borde man må bra men de gör jag inte i själen. Har så ont i bröstet hela tiden, känns också som att mamma och pappa kan börja tjata om saker och ting som jag ska göra och så, men orkar inte göra mycket alls. Känner ständig rädsla och ångesten bara tär på kroppen hela tiden. Känns som att kroppen ska gå sönder i små bitar hela tiden. Kroppen kan knäckas på mitten som en rutten kvist,

Saknar hemmet lite faktiskt, för kommer inte att kunna åka skidor och vill inte att mamma och pappa ska tjata på mig om att åka skidor

VARIT PÅ BYN

Har varit nere på Åre byn i dag, tillsammans med mina systrar och faster var jättemysigt, åt lunch i hop sen gick vi runt i affärer, köpte lite garn, ett underställ, och en Åre tröja jättesnygg rosa är den.


Har ätit stuvade makaroner och korv i dag med, Men usch känner ett starkt tryck över bröstet som vanligt inte kul alls. Huvudvärken blir inte bättre heller, Hoppas att jag kan få min utredning med orkar inte gå och inte veta vad de är tar på krafterna måste jag säga,

LITE AV JULKLAPPAR JAG FICK

Har inte skrivit så jättemycket men vill berätta lite om vad jag fick i julklapp. Fick tuvärr inget från Twilight, men jag fick mycket fint ändå, en bok Svinlade Höjder heter den, sen en jacka, en silver ring, armband, ett par raggsockor, en jättefin stickad cardigan. Ja fick lite mer men kommer inte i håg de just nu.

Men kommer att skriva in de i bloggen en annan dag istället


ÅNGEST OCH HUVUDVÄRK

Ja i dag har man haft huvudvärk som vanligt är förkyld med, Men träffade min syrra och hennes familj så mysigt hade en liten julafton med klappar i dag med. I morrn blir de nog att bada lite för att mjuka upp mina onda leder och muskler hoppas de bli bra. Men kan inte hjälpa att jag har ångest hela tiden och går och tänker mycket på att jag inte kan få någon hjälp från vården om min utredning som ska göras, men Måste få hjälp och blev så ledsen att jag fick nej i Uppsala men orkar inte ha de såhär längre ångesten tär på mig hela tiden, Hoppas att det inte är något speciellt när de gäller mitt huvud, inte kul alls.

KAN INTE ÅKA SKIDOR

Är fortfarande i Åre jättemysigt men har inte blivit av att åka skidor än, har så ont i mina leder och muskler väldigt tråkigt tycker jag. Men försöker att blogga lite också. På söndag så kommer min stora syster upp också. Ska bli mysigt, kommer nog att gå ner och bada lite bubbelpool med så härligt för lederna med.

I ÅRE SÅ HÄRLIGT

Har inte skrivit så  mycket här faktiskt är uppe i Åre nu så härligt firar med familjen har gjort massa julgodis i dag och gjort min egen sillsallad. mums mums. Kallt är de också brrr. Sitter och surfar via mobilen så kan inte skriva så mycket men önskar er alla en god jul nu....

STRESS OCH VÄRK

aj aj har ont i ryggen nu..... Har haft besök en stund av Therese i dag, köpte en julklapp till henne också. Har packat för resan till Åre, jag hoppas de kommer att bli trevligt, önskar också att jag slipper råka ut för tjat och sånt brukar bli de av mamma och pappa. Har fått ont i magen med, som vanligt. Huvudet värker börjar bli van nu.. Har haft de i ett par dagar nu, kommer ofta på kvällen. Vill njuta av julen nu och inte massa tjat och bli ännu mer uppstressad.

Mamma har alltid velat att jag ska ha något att göra på dagarna jobb eller sysselsättningn men är inte i skick för de tuvärr depressionen ger aldrig med sig, är så jobbigt att ta tag i saker hemma. Skulle ju ha haft en läkartid för några dagar sen men missade då fan också vill ju verkligen få en diagnos nuuuuuu....
Smärtar i bröstet hela tiden, den psykiska stressen tar kål på mig.


R.I.P BRITTANY MURPHYKom verkligen som en chock att läsa på Aftonbladet om att Brittany Murphy är död. Hon hittades i duschen av sin mamma hade drabbats av hjärtstillestånd.... Så hemskt att detta händer, hon var verkligen en stjärna på himlen älskade verkligen filmen Clueless.


Brittany Murphy var en amerikansk skådespelerska och sångerska.

Hon föddes 1977 i Atlanta, Georgia.

Murphy slog igenom i filmen "Clueless" 1995 och har bland annat medverkat i är "Stulna år", "Dont't say a Word", "8 Mile", och "Sin City". Hon medverkar även i "Sin City 2" som släpps nästa år.

Hon fick en hit 2006 med låten "Faster Kill Pussycat" med Paul Oakenfold.

Brittany Murphy dejtade tidigare skådespelaren Ashton Kutcher.

2006 gifte hon hon sig med manusförfattaren Simon Monjack .
Enligt LA Times har polisen i Los Angeles inlett en förundersökning kring dödsfallet. Utredare har enligt tidningen redan besökt både sjukhuset och Murphys hem i West Hollywood.

– Familjen tackar för all kärlek och allt stöd i denna sorgliga tid. De önskar att deras privatliv nu respekteras, säger en av skådespelerskans representanter till TMZ.

Skådespelerskan fick i november sparken från inspelningarna av filmen "The Caller" i Puerto Rico, för att ha varit "besvärlig", skriver bland andra The Examiner.

Hennes publicist tillbakavisade dock påståendena och sa att samarbetet avbröts på grund av "kreativa olikheter".

Murphy ersattes av ingen mindre än Twilight-stjärnan Rachelle Lefevre.

Enligt flera medier var Brittany Murphy mycket besviken efter beskedet.

 

Håller verkligen med de Ashton säger om sitt ex  "I dag förlorade världen en bit solsken.”

 

R.I.P BRITTANY MURPHY

 

Källan aftonbladet.se

 


ÄTIT JULMAT

Ja i dag har man varit hos svärföräldrarna och ätit lite julmat, för vi ska ju inte fira jul med dom, Blir ju Åre för oss. Var trevligt tycker jag. God mat och fina klappar redan. Ska bli mysigt att träffa familjen snart, kommer bara att bli en lång resa upp som vanligt, Hoppas allt klaffar med tiderna och när vi ska byta tåg. Saknar mina systerdöttrar väldigt mycket. Har så ont i huvudet hela tiden, nu sitter man och kollar på Pirates of the Caribieen vet att de inte är rätt stavat men ni förstår nog. Hoppas jag slipper tjat och stress när jag är uppe i Åre de brukar bli de, och de klarar jag inte av med mitt psyke måste jag säga, är för ostabil i själen för de. Vet att mamma brukar tjata mycker iallafall.

Får se hur mycket skidåkning de blir men de kommer bara att bli trevligt att träffa familjen, har ju ont i leder och muskler med.

STRESS

Ja i dag har man bara varit hemma. Jag och Patrik tog våran julklappsrunda i dag istället. Skulle ha åkt till Valbo i morrn men vi handlade här hemma istället, kommer att bli snöoväder i morgon och sen mycket kaos också, vill inte bli ännu mer stressad än vad jag är, alltså är redan psykiskt stressad. Skull säkert bli de nu i all kaos. Ska åka till Åre på Måndag med jag och Patrik ska bli mysigt, träffa familjen. Har alltid ont i huvudet på kvällarna vet inte varför har haft så flera kvällar nu, börjar bli orolig att de är något. Usch har sån ångest hela tiden, Allt känns så tungt och skulle ha varit på möte i går men orkade inte det. Alltså hur ska jag klara att börja aktivera mig om jag inte ens kan ta mig till ett möte, sen har jag väldigt svårt med nyamänniskor . Måste ju få en diagnos också måste verkligen ta tag i saker men ORKAR INTE varken fysiskt och psykiskt.

KAN VINNA EN DATOR

Oj vilken tävling alltså hos mogi kan man vinna en HP laptop. Så jag måste bara vara med och tävla. Skulle bli så glad om jag vann.

kolla in tävlingen här

Skulle verkligen göra mitt liv lättare, om jag vann en dator, mitt liv skulle bli så mycket lyckligare,

I M COLD.......

Så sitter man vaken fortfarande som vanligt, men ska försöka gå och lägga mig nu, Har ätit middag i dag hos Jenny och Erik var trevligt tycker jag. Så kallt de är ute också, riktigt kyla men de är ju snart jul så hoppas de ligger kvar snön. Förstår inte varför jag har sån huvudvärk hela tiden, hjälper inte med ipren tycker jag. Sen har jag fått tillbaka min magkatarr, fy och usch hatar de. Orkar inte mycket alls, måste ju verkligen tvätta och sånt men har inga krafter till de så jobbigt detta, Ångesten bara gräver i mig hela tiden, känns som att hålet bara bli större men det tar aldrig slut heller, Varför Varför, Måste få hjälp annars så kommer jag att gå sönder. Kommer snart att bli apatiskt känns de som, men de är man ju nästan redan, sover länge, gör inget på dagarna, hatar mig själv för detta.

Vill ha min diagnos nuuuu


SÅ ENSAM HELA TIDEN

Snöar snöar ja de har snöat hela natten, härligt, med lite ljus i natten, Trots att jag borde glädjas åt detta, för Julen är min favorit högtid, så sitter jag här nu med ett enormt tryck över bröstet som vanligt, Sitter helt ensam som vanligt, Orkar inte detta. Blåser mycket gör de med, Önskar att jag hade min ork att göra sånt som jag älskar att göra, som måla, baka, umgås med mina vänner, men det har inte blivit så mycket av de, känner mig så värdelös sen känns de som att man inte är omtyckt känner mig som en plåga för andra att jag bara gör fel hela tiden, säger fel saker m.m Vill inte ha de så, men kan inte hjälpa de, Är ju sjuk har varit de hela mitt liv, hatar depressionen och ångesten som bara plågar mig hela tiden, Blev så ledsen med att jag fick nej från affiktiva mottagningen i Uppsala. Så sjukt att orsaken är för att jag inte bor i stan, tar lixom 30 minuter med tåg in till stan. Har ju varit på andra möten och så på andra ställen.

Jag önskar mig lycka finns så mycket jag vill göra i livet som man inte orkar förstår inte varför.

Hatar mig själv för att jag inte gjorde något åt mobbingen. smärtan som jag känner


SVENSKA HJÄLTAR 2009

Missade en del från Svenska hjältar gala. Har sett fram emot att se den galan och så missar man  40 minuter av den, fan också. Blir så berörd när jag ser den, Så härligt att det finns människor som riskerar sitt liv för någon annans.

Hann se lite iallafall av när Liv blev svensk barnhjälpte, hennes råd till andra mobbade barn är " Ge aldrig Upp".

Så starkt av henne. Hon var ett offer för mobbing, men hon gav aldrig upp och nu har hon lyckats ta sig upp på rätt köl igen

Jag beundrar verkligen henne, har drabbats av mobbing jag med, och det försvinner verkligen inte varken minnena eller smärtan, Har haft depressionen i hela mitt liv och känns så oerhört jobbigt hela tiden, Kämpar med min ångest, smärta känsla för att inte vara något värd. Man är inte önskevärld  får den tanken hela tiden.

Normal text Stor text Extra stor text


1800 st nominerades men bara 6 st valdes ut som svenska hjältar


För tredje året i rad skulle juryn hitta hjältar till de sex kategorierna och i september började jakten. Nomineringarna strömmade in från dag ett. Alla ville att just deras hjälte skulle uppmärksammas.

Så juryns arbete blev svårare än någonsin.


Årets nominerade hade räddat människor från att dö, kämpat mot orättvisor och vågat ingripa. Långt utanför rampljuset och utan en tanke på sig själva.

– Det är verkligen inte lätt att välja ut några stycken när det finns så många fantastiska hjältar. Diskussionerna har stundtals varit väldigt intensiva, säger Stefan Einhorn.

Men efter flera månader av högljudda sammanträden kunde de tio jurymedlemmarna enas om årets Svenska Hjältar.

Liv. Madelene. Moussa. Sam och Stina. Anna. Och Hossein.

Sju helt vanliga människor som utfört otroliga hjältedåd.

– De här personerna är förebilder för oss alla. Deras handlingar har gjort hela skillnaden i andra människors liv. Så vi var helt eniga om att de skulle få titeln, säger Stefan Einhorn.

Men trots att årets hjältar bland annat hjälpt hemlösa, förhindrat en våldtäkt och räddat liv har de aldrig tidigare fått den uppmärksamhet de verkligen förtjänar.MUSIK SOM BETYDER FÖR MIGHär kommer lite mer underbar musik dessa texter fastnar i min kropp när jag lyssnar på dom tack vare mina underbara tjejer Helena och Therese ni båda har fått mig att älskar dessa texter. Så tack så mycket för de..

kraaaaam på er

LOVE ROBS VOICEHär kommer mina favoritlåtar med Robert Pattinson han är helt underbar, älskar hans röst, hans utstrålning ja allt med honom. Ni kan ju titta in på min robert blogg med, ni hittar länken i menyn. Mår alltid bra för en kort stund om jag får lyssna på hans musik eller se bilder på honom som jag har på datorn.TÄVLAR OM EN BLOGGDESIGN

Jag är nu med och tävlar om denna fina design så snygg den är alltså.
Väldigt julig och underbar

Klicka på bilden för att komma till hennes underbara blogg

SÅ ÄR DE LUCIA

Ja i dag är de Lucia dagen, önskar att de kunde snöa lite nu längtar till Julen det är min favorithögtid, får mig att må lite bättre när jag är med familjen och mina systerdöttrar.Usch har ont i huvudet hela tiden. vill inte gå över kommer lixom och går hela tiden. Så ensamt på dagarna också vill så gärna hitta på saker, fika, träffa vänner, shoppa, men för det så måste man ha pengar och ork. Förstår inte varför de ska vara så sen känns de så jobbigt när man får nej till den hjälpen man behöver och för att man nekas pga att man inte bor i Uppsala. Men måste få hjälp vill ju ha min diagnos också

Försöker sitta och njuta av 3:de advent nu men inte så lätt hela tiden

VARFÖR SKA DE VARA SÅHÄR

Ensamt som vanligt hemma, inget att göra orkar inte göra något men vill samtidigt inte vara ensam, det är tufft detta, sen fick jag brev från min läkare på ätströrningsenheten som skulle skicka en remiss till affektiva mottagningen i Uppsala, såg verkligen fram emot de, men dom kan inte ta emot mig för att jag bor i Tierp, fan alltså att man inte kan få den hjälp man behöver, så hon skulle skicka informationen till öppen vårdsmottagningen i Tierp, men är rädd för att jag inte kommer att få den hjälp jag behöver där, För vill verkligen få en diagnos, vet ju att jag har depression och ångest som diagnos men som sagt tror de är något mer som spökar hos mig,

fick så ont i bröstet i dag och sen magkatarr som vanligt usch hatar detta, vill bara dra täcket över huvudet iblandÅNGEST

Har fortfarande ont efter sprutan, inte kul alls. men hoppas de kan gå över för jag orkar inte må dåligt både psykiskt och fysiskt. Känner av feberfrossan och huvudvärk men de kommer att gå över sen, värst med det psykiska, känner mig så ensam och värdelös hela tiden, är en stor idiot klarar inget alls. Ibland känns de som att man har blivit övergiven. Saknar min familj och mina vänner är så rädd för att dom ska avstå från mig hela tiden, men jag hoppas att jag har fel om de.

I dag har jag bara tagit de lugnt orkar inget alls. väntar på svar från Unga Vuxna i Uppsala. måste få hjälp klarar mig inte annars. Ångesten bara river i kroppen känns som att den tar all kraft från mig

AJ AJ AJ

AJ AJ, har ont i min arm nu, har nämligen varit och tagit svininfluensa vaccinet, hatar verkligen sprutor usch och nålar med. Men vill vara på säkra sidan, men ibland så är de inte 100 % skyddat heller, men de var ju gratis iallafall.

Behövde inte vänta så länge i kön heller stod nog i ungefär 30 minuter bara, sen när man var klar så var de kö hela vägen ut på gården, då tänkte man skönt att man var där i god tid. Men de känns verkligen i armen nu, och har feberfrossa, dom säger ju också att man får ont i armen och kan få influensa symtom, känner av det nu faktiskt.  Men hoppas de inte håller i sig så länge, och att mitt huvud kan sluta dunka också. Detta gör ju inte ångesten och depressionen bättre heller, känner mig bara slöare, Men tack så mycket för dessa dagar jag fick vara hos er Therese är så mysigt att vara med dig, då känner man sig inte så ensam, Hoppas vi ses snart igen.Saknar min familj med, mina systerdöttrar saknar jag jättemycket, önskar att man kunde träffa dom  oftare, men ibland så känns de som att dom inte förstår hur jag mår, som jag har skrivit förr. verkar som att dom tror att jag bara har lite oro ibland och är ängslig.

LÅNG VÄNTAN

Har gått med huvudvärk hela dagen och har inga värktabletter, inte kul alls. Hatar detta väder vill ha snö nu hellre än detta väder iallafall. Längtar till Jul gör jag med. Saknar min familj mycket. Önskar att allt kunde vara beskymmer fritt och att man kunde vara fri från sin ångest, men den skaver hela tiden i bröstet, känns som någon karvar inne i kroppen. Ska försöka vaccinera mig också men kommer säkert att få ont i armen efter och vissa har fått feber.

Är så trött hela tiden också men de har jag varit länge, vill få min remiss nu orkar inte vänta längre, Kommer nog inte att bli av med depressionen och ångesten, men kommer nog att bli lättare att leva iallafall och kunna göra mer saker också. För vill absolut inte känna mig som en fånge hemma.ÅNGESTEN TÄR PÅ MIG

Hög till i bröstet för en stund sen, Hatar att ha de så, känner mig väldigt gråtfärdig nu, vet inte varför, Men ångesten gräver hål i bröstet på mig, känner mig så världelös hela tiden känner mig oduglig hela tiden, Önskar att det kunde gå fort att få en tid i Uppsala på unga vuxna, och att jag kan få en riktigt diagnos, för detta tär på mig och på kroppen väldigt mycket, Känns ibland inte som att min familj förstår hur illa de är, dom säger att det är bara oro och sen säger dom jag ska komma ut och jobba och ha något att göra men jag orkar och  kan verkligen inte de nu, orkade inte ens ha arbetsträning 2 dagar i veckan förut, var för jobbigt, så undra hur de ska gå för mig i framtiden.
Kommer att sitta på my ass och rulla tummarna som en loser. Är så avis på mina systrar det har jag varit hela tiden, det har gott så bra för dom både i skolan och deras utbildningar, känner mig verkligen som en loser. efterbliven. eller något sånt.


Vet inte heller hur de känns att vara helt lycklig har fått tampas med depressionen en väldigt lång tid.

vart ska detta sluta, men jag är verkligen glad för alla mina underbara vänner och min underbara pojkvän det är jag verkligen.MAGEN OCH HUVUDET GÖR SÅ ONT

Usch har fått ont i huvudet och magen nu, inte kul alls. vet inte varför heller. Hoppas de går över snart också. I kväll ska jag Therese och Roger äta Taimat, Therese säger att det inte är starkt alls. så jag ska testa de i kväll får se hur de går, Tydligen så finns de vissa maträtter som är starka. Och några som inte är de, Sen får man hoppas att magen ger med sig, orkar inte att ha de så med att inte kunna äta ordentligt det tär på en både psykiskt och fysiskt med.

Får se vad som händer i kväll också blir lungt som vanligt antar jag ocksåHOS THERESE NU

Nu sitter jag iallafall hos Therse känns skönt att man inte sitter hemma och är själv, så jag hoppas och tror att detta kommer att bli en skön och lugn helg ändå, tillsammans med Tessan och hundarna. Ska bli gott med lite mat blir potatisgratäng och kött, ser jag fram emot att äta, Får se hur länge man blir kvar här, vill ju gärna se New Moon på söndag kl 17 men nu har man inga pengar till det, *snyft* men vill se den igen. Annars blir man nog kvar lite till, men jag hoppas jag kan se den. För att filmen får mig verkligen att må bra vissa stunder och andra stunder känner jag sorg, men alltid när jag har sett klart den så är jag så upprymd i själen.

WHY WHY

Ångesten vill aldrig ge med sig, den känns bara värre och värre, Mina tankar surrar runt i huvudet, Var ett väldigt jobbigt möte när jag var i Uppsala, ville bara gråta men försökte att stänga inne den. Vill bara veta vad jag lider av, för min läkare som jag tycker var jättebra är helt säker på att detta är ingen vanlig depression som har drabbat mig, för att det är ju inget som har kommit nu den sensate tiden utan jag har alltid haft den, pga min skoltid som var ett helvete, och sen en stor sorg som jag bär med mig, den vill inte släppa, har gjort ett stort hål i bröstet och vill inte försvinna. Går inte en dag utan att jag tänker på min farbror, farmor, farfar och morfar. Kan verkligen inte koncentrera mig känns alltid som de är något fel på mig, att jag inte är normal. Kämpar med ångesten hela tiden, och  får leva med den, sen att ha inlärningssvårigheter och koncentrationssvårigheterna finns alltid därm Ja ibland så försvinner jag in i min egen värld, några minuter, kan inte äta ordentligt, blir yr och får ofta huvudvärk.

Nu är de tuvärr bara att vänta och vänta på att få klartecken för utredningen.
Känner mig värdelös är så rädd för att förlora mina vänner också, känner mig så dum och känner mig som en idiot ibland.

Har ingen motivation till något alls.DENNA LÅNGA VÄNTAN

Mår inte så bra i dag heller, fortfarande mycket som snurrar runt i huvudet, Men är såklart skönt att de är på gång med en utredning, men antar att det kommer att ta lång tid också. Känner mig ju sååå ensam på dagarna som vanligt, Blir ju inte bättre när de är mörkt så tidigt, Hatar verkligen att ha ångest får kämpa för att klara av den, ofta känns de som att någon stampar på bröstet. Får hjärtklappning och yrsel ofta också.

I helgen ska jag till Therese ska bli skönt att komma bort lite iallafall. Sen på Söndag så visas världens bästa film här i Tierp igen. Nämligen New Moon vill se den igen, så finns de någon som vill göra mig sällskap skulle jag bli riktigt glad.


EN EVENTUELL DIAGNOS PÅ GÅNG

Nu flyger tankarna runt i hela huvudet, vet varken ut eller in, Har ju varit på möte i dag i uppsala hade som tur är sällskap av Tessan med. Skönt att inte vara själv där. Tycker att mötet gick bra men mycket jobbigt som man var tvungen att ta upp, Min läkare sa att det inte låter som en vanlig depression som jag fått utan något mer eftersom jag har haft de så pass länge från när jag var barn. Började ju med mobbingen, men kan ju ha börjat tidigare med men det var då jag började komma i håg saker. Vet ju orsakerna till mobbingen det var ju för att jag är för spinkig, sen hade jag en annan dialekt än vad alla andra hade, kom ju från Gävle. Men är inte född där.
Var många tankar som kom upp i dag kände tårarna trycka  ville komma fram men det gick inte. Berättade många saker om familjen och släken.

Min läkare kommer att skicka en remiss till ett ställe där man kan få riktigt bra hjälp och hon tror även att jag lider av en bipolär sjukdom. Har faktiskt inte läst så mycket om den. Så jag tänkte lägga ut lite fakta här om de.
Fick även recept på min natt medecin och Citalopram.

Mitt hjärta slår så fort och ångesten vill bara krypa ut ur bröstet på mig.BIPOLÄR SJUKDOM

Manodepressiv sjukdom, som även kallas bipolär sjukdom, innebär att man drabbas av återkommande maniska och depressiva sjukdomsperioder. De flesta som har sjukdomen kan fungera normalt mellan sjukdomsperioderna. Kontinuitet i behandling och medicinering, och att lära sig om sjukdomen brukar minska risken att bli sjuk igen.

Manodepressiv sjukdom kännetecknas i de maniska perioderna av extrem eller ovanlig upprymdhet, de depressiva perioderna i stället av nedstämdhet. Båda tillstånden kan uppkomma oberoende av yttre orsaker, men både depressiva och maniska perioder kan utlösas av yttre stress.

Sjukdomen drabbar närmare en person av åttio. Den är lika vanlig hos män som hos kvinnor. Sjukdomen börjar ofta i 15-25-årsåldern. Det är lika vanligt att insjukna i en depressiv period som i en manisk. De flesta som har sjukdomen kan fungera normalt mellan de maniska och de depressiva perioderna.

Det är flera faktorer som samverkar vid uppkomsten av manodepressiv sjukdom. Den viktigaste är en ärftlig biologisk sårbarhet.

SYMTOMEN

En manisk period pågår ofta i minst en vecka. Stämningsläget är förhöjt och personen är ofta mycket upprymd, samtidigt som personen ibland kan vara irriterad. Övriga symtom kan till exempel vara ett minskat behov av sömn, ökad aktivitet och förhöjd självkänsla som leder till konsekvenser för ekonomi och relationer.

Depression är motsatsen till mani. Stämningsläget är sänkt. Personen är nedstämd och orolig. Självkänslan är låg. Initiativförmågan och företagsamheten är nedsatt.

BEHANDLING

Behandling under maniska perioder sker oftast på sjukhus.

Att lära sig så mycket som möjligt om sin sjukdom, uppföljning på en öppenvårdsmottagning med kontinuitet i behandling och medicinering, samt tillgång till patient- och anhörigutbildning innebär ofta en minskad risk att bli sjuk igen.


LÄKEMEDEL

Behandling av manodepressiv sjukdom brukar ske med så kallade stämningsstabiliserande läkemedel. Behandlingen är långsiktig och förebyggande. Litium har använts under många år och är den behandling som har den bäst dokumenterade effekten vid manodepressiv sjukdom. Utöver litium har under senare år vissa antiepileptiska läkemedel och atypiska antipsykotiska läkemedel visat stämningsstabiliserande effekt.