SAFFRANSBRÖD MED KESELLA



1 påse Jäst
1-2 påsar Saffran
1/2 tsk Kardemumma malen
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
250 g kesella
½ tsk salt
1 ½-2 dl socker
1 ägg
ev 1½ dl russin
1½ l vetemjöl

Till pensling och garnering
1 ägg
russin

TILLAGNING
Sätt ugnen på 250°C. Smält matfett, häll på mjölk och värm degspadet till ca 45ºC (färsk jäst 37ºC). Slå degvätskan över jästen. Tillsätt kesella, salt, socker, saffran och kardemumma och rör ihop. Blanda i ägg och ev russin. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper från bunkens kanter. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek (ca 1 timme).
Arbeta degen under några minuter. Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord, forma lussekatterna och lägg på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek (25-45 minuter). Pensla med ägg och dekorera med russin. Grädda i 250°C i 8-10 minuter.





Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback